Kurjia juttuja: tulipalo Tampereella

22 Mar

Erittäin kurjia aamu-uutisia tänään Tampereella. Muutaman korttelin päässä toimistolta räjähti aamuyöstä ja Hämeenkatu kympin liike- ja asuintilassa syttyi sen seurauksena iso tulipalo. Palo on vaatinut kolmen ihmisen hengen ja neljä on loukkaantunut. Syttymissyytä ei vielä tiedetä mutta todennäköisesti kebab-pizzeriasta kaikki on lähtenyt.

Tulipaloissa kuolee vuosittain yli sata suomalaista ja noin 1500 joutuu sairaalaan palovammojen vuoksi. Yleisin palon syttymissyy on huolimattomuus. Syttymisherkkiä aineita ja esineitä käsitellään, käytetään tai säilytetään väärin. Myös tietoinen piittaamattomuus paloturvallisuusmääräyksistä on valitettavan yleistä. Pelastusväylät on tukittu romulla, palohälyttimet puuttuvat tai niissä on vaihtamattomat paristot. Myös ensisammutusvälineet puuttuvat, eikä ihmisillä ole riittävästi tietoa ja taitoa, jolla uhkaavia palotilanteita voi hillitä.

Erityisesti näin joulukynttilöiden, -valojen ja muiden viihdyttävien hilavitkuttimien aikaan on hyvä pitää paloturvallisuusasiat mielessä päivittäin.

  • Kynttilöitä ei passaa jättää valvomatta ja kynttilänjalka kannattaa olla metallia, posliinia tai kiveä. Myöskään kynttiläkoristeet eivät saa olla syttyvää materiaalia.
  • Erilaisia valokoristeita tulee osata käyttää oikein: ei sisävaloja pihalle, eikä ulkovaloja sisälle. Koristeissa ei saa myöskään käyttää tehokkaampaa lamppua, mitä niihin suositellaan.
  • Huonokuntoiset sähköjohdot kannattaa uusia – mukaan lukien ne 20 vuotta vanhat nostalgiset kuusenkynttiläjohdot.
  • Kynttilälyhdyt tulee asettaa palamattomalle alueelle, eikä esimerkiksi kiinni seinään tai kattoon. Liekki saattaa lepattaa ja roihahtaa pienestäkin tuulen vireestä.
  • Myös töllön ja jääkaapin ympärille pitää jättää riittävästi kylmätilaa, eli televisiota ei saa hilata kiinni patteriin, verhoihin tai seinään.
  • Automaattisen virrankatkaisun toiminnot silitysraudassa ja liedessä ei koskaan ole huono homma.

Ja jos palo kuitenkin syttyy, pitää tietää, millaiset alkusammutustoimenpiteet tulevat kyseeseen. Niitä voi treenata esimerkiksi Kodin paloturvallisuusoppaasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: