Iske mua!

17 Lok

Pyynikillä oteltu nyrkkeilymatsi sai ikävän päätöksen, kun 25-vuotias Matias kuljetettiin Taysiin teholle huonovointisuuden vuoksi. Uutisten mukaan hänellä on/oli aivoverenvuoto. Liittyykö vamma matsiin vai ei, sitä ei voida sanoa. Taustalla voi vaikuttaa myös perinnölliset seikat. Ei siis ruodita syy-yhteyttä sen tarkemmin, koska sitä ei tiedetä.

Tässä yhteydessä on kuitenkin hyvä sauma todeta, etten oikein ymmärrä lajeja, joissa ainoa tehtävä on tuottaa toiselle kipua, tuskaa ja pahaa oloa. Okei, okei, okei nyrkkeilyssä kerätään pisteitä, tiedän, mutta eikös niitä saa juurikin toista lyömällä ja/tai iskemällä? Nyrkkeilyssä, aivan kuten esimerkiksi myös vapaaottelussa, aiheutetaan vahinkoa toisen kropalle. Korjatkaa jos olen väärässä. Toisinaan hakataan niin kauan, kunnes vastustaja tulee tyrmätyksiä ja päätyy pahimmillaan sairaalakuntoon. Tiedän, tiedän, tiedän, myös kunto nousee, sillä lajit ovat todella fyysisiä!

Olennaisempaa kuin lajien haasteet sinänsä, on se, että erinäiset tahot tekevät paljon töitä sen eteen, että päävammat vähenisivät. Samanaikaisesti jo lapsia kannustetaan väkivaltaisuutta korostavien lajien pariin aivojaan rikkomaan.Järjellä ajateltuna tämä on täyskahjoa. Miksi kukaan haluaa altistaa aivonsa jatkuville pienille aivotärähdyksille, jotka pitkällä tähtäimellä johtavat suurempaan vammaan? Miksi lievien aivotärähdysten roolia vähätellään, sillä todellisuudessa aivotärähdys on aina erittäin lievä aivovamma, joka usein toistuessaan jättää aivoihin jälkensä. Myöskään kypärä ei suojaa siltä, että aivoihin kohdistuu iskuja. Tottakai se vaimentaa niitä, muttei poista.

Tärkeää on muistaa, että kehään noustaan vapaaehtoisesti. Jokaisella on mahdollisuus tehdä valintansa. Nyrkkeilijät ovat valinneet sen, että tulevat vapaaehtoisesti päähän hakatuiksi. Joidenkin mielestä nyrkkeilyssä on kyse virheellisin perustein laillistetusta väkivallasta. Traumaattisen aivovamman saaneita tai heidän omaisiaan sen sijaan saattaa ihmetyttää, miksi ihmeessä joku haluaa altistaa aivonsa tuollaiselle hulluudelle. Sitä minäkin ihmettelen. Kai sitä kuntoa ja fysiikkaa voi hankkia muutenkin kuin ottamalla säännöllisesti turpaansa?

Mainokset

2 vastausta to “Iske mua!”

  1. eMMä 17/10/2010 klo 09:01 #

    Sanoivat uutisissa, että hän oli saanut iskuja päähän edellisenä päivänä. Luulisi sen ainakin laukaisseen aivoverenvuodon, vaikka olisikin perinnöllistä taipumusta. Minä en tajua nyrkkeilyä urheiluna. Juuri tuo mainitsemasi kivun aiheuttaminen toisille. Joitakin leffoja aiheesta katsoneena tajuaa myös miten sairas laji se on. (Million dollar baby tuoreimpana)

    • Päivi 17/10/2010 klo 15:59 #

      Jep, aika epätodennäköistähän se olisi, että noin vain yhtäkkiä itsestään homma olisi alkanut. 😦 Maailma on täynnä mukavia urheilulajeja, joissa ei satu tai joudu hengenvaaraan mutta yhä useampi etsii jännitystä ja motivoituu vaarasta. Miksi? Miksi hengenmenetys tai loukkaantumisen vaara kiehtoo?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: