Selkäydin selkäytimestä

21 Elo

Saudi-Arabiassa ihminen puukkotti toisen ja se toinen halvaantui. Nyt oikeuslaitoksen edustaja pohtii, onko puukkomiehelle sopiva rangaistus selkäytimen katkaiseminen. Asiaa on jopa tiedusteltu paikallisilta sairaaloilta, jotka ovat operaatiosta kieltäytyneet. Hyvä niin.

Mielestäni kosto ei ole koskaan sopiva rangaistus. Ei etenkään silloin, kun rangaistus annetaan tuomioiostuimen taholta ja myös kostosta syntyvät kustannukset (sekä taloudelliset, henkiset että sosiaaliset) lankeavat yhteiskunnan muille jäsenille. Kuinka lyhytnäköistä putkiajattelua ihmisen pitää harjoittaa, jotta se voi vaatia silmä silmästä ja hammas hampaasta -kostoa rangaistukseksi?

Ja sitä paitsi eiköhän Moosen (oliko se Mooses?) tarkoittanut silmä silmästä -lausahduksellaan sitä, että rangaistuksen on oltava suhteessa vahingontekoon ja sen seurauksiin, muttei sitä, että rangaistuksen sisällön on oltava sama, mitä uhri koki. Siinä vaiheessa, kun rikkomuksista rangaistaan kostolla, tässä maailmassa elää pelkästää mielipuolisia raajarikkoja katkottuine käsineen, niskoineen ja selkäytimineen.

Miten kukaan suomalaisen kulttuuriympäristön kasvatti voi ihan tosissaan ajatella, että puukkomies ansaitsisi selkäytimen katkaisun? Häiriintynyttä. Sillehän ei kukaan voi mitään, jos joku haluaa henkilökohtaisella tasolla verikostaa vääryydet mutta ei yhteiskunnalta voi tuollaista vaatia.

Ja sitä paitsi yleensä henkisesti terve ihminen ei kosta julmalla tavalla, vaan se on enemmänkin narsistien ja psykopaattien heiniä. Vääryys ei korjaa vääryyttä, eikä julmuus tuo toimintakykyä tai kuollutta takaisin. Miten olisi anteeksianto ja rikoksen sovittaminen jollain ihmisyyttä kunnioittavalla riittävän tuntevalla rangaistuksella?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: