Oot perinyt sen äidiltäs!

2 Elo

Olen köhinyt koko saatanan pitkän viikonlopun ja ennen sitäkin. Jossei huomenna ole parempi olo, sit soitan lääkärille ja pyydän troppia. Sit on keuhkoputken tulehdus. Tosin tänään oli jo vähän parempi olo. Henki jopa kuskee ja yskäkään ei tukehduta. Närkästyneenä tästä sairaasta elämästäni saan nyt snadisti avautua, eikö?

Tänään on nyppinyt aivan suunnattomasti, kun milloin missäkin medioissa kerrotaan milloin minkäkin asian PERIYTYVÄN! Luin mm. artikkelin, jossa kerrottiin autoharrastuksen periytyvän isältä pojalta. Toisessa jutussa kuulutettiin, kuinka heikko itsetunto periytyy äidiltä kaikille lapsille. Yleisurheilutaidot periytyy, samoin kuin käsityöosaaminen tai rasistiset asenteet.

Jumalauta, eikö olisi jo aika lopettaa tuon sanan väärinkäyttö? Opitut ominaisuudet/taidot eivät periydy, eikä geeneissä ole edes alttiutta niiden omaksumiseen välttämättä. Sen sijaan tapa elää, toimia ja käyttäytyä *opitaan* läheisiltä. Mutta geeneissä siirtyvästä perimästä ei ole kyse!

En minä muuten tästä mesoisi, mutta harmittaa lasten puolesta, joille raukoille sössötetään sitä, kuinka äitis oli huono matematiikassa ja isäs erinomainen kuski, joten sun kannattaa vältellä numeroita ja panostaa ralliautoiluun. Ja näin lapsen elämälle lyödään alusta asti tietyt raamit, joiden mukaisesti tämän pitäisi sitten elämässään luovia.

kun lapsi sitten riittävän kauan on suhtautunut matikkaan inhoten ja ralliautoiluun intohimoisesti totta hitossa hän on hyvä autojen kanssa ja surkea matikassa. Mutta periytymisestä siinä ei ole kyse, vaan ainoastaan itseään toteuttavien ennusteiden ilmiöstä. Pliis, lopettakaa sanomasta lapsillenne, että he ovat huonoja jossain, missä itse olette olleet heikosti selviytyviä. Mieluummin kannustakaa heitä harjoittamaan taitojaan ja tietojaan myös niillä sektoreilla, joissa ette itse osaa heitä neuvoa. Tai ehkäpä opettamalla lapsianne huomaatte itsekin olevanne ko. Asiassa paljon parempia mitä osasittekaan kuvitella.

Hyvää yötä!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: