Murtojen psykologiaa ja miten niitä voi ehkäistä?

22 Kes

Tässä yön pimetessä ja yksin kotona ollessa tulee pohdittua paljon kaikkea mieltä ylentävää ja iloista, kuten murtojen lisääntymistä ja toisaalta niiden ehkäisyä. Huomenna tilaan kunnolliset turvalukot, ovisilmät ja turvaketjut, niin sit ois homma pulkassa.

Suhteessa halvaksi tuli hälytinten siirto vanhasta asunnosta. Samalla uusittiin laitteisto kameralliseen versioon, jossa on myös savuilmaisin (145e). Lukot puolestaan maksaa n. 250 e molempiin oviin. Lisäksi sit kk-maksu hälytyspalvelusta eli n. 33 e/kk. Aika pieni hinta siitä, ettei tarvitse pelätä kotonaan. Kaikista kauheinta olisi, jos asuntoon kerran tunkeuduttaisiin ja siellä pitäisi silti vielä uskaltaa jatkossakin olla. Silloin suojauksen kanssa on epäonnistuttu, kun kotona ehtii tapahtua jotain. Tunne turvallisuudesta on mennyttä, eikä koskemattomuutta saa enää takaisin millään laitteilla ja vartiointipalveluilla, vaikka ne varmasti lievittävätkin tuskaa ja pelkoa.

Jossei pysty investoimaan hälytys- ja valvontalaitteisiin, eikä lukkoihin, tässä muutama arkijärjellä ajateltu kikka helpottamaan hankalia öitä yksin kotona. Ajattele tilannetta murtautujan aivoin, niin voit paremmin ehkäistä hänen toimintaansa. Kun tiedät, mitä murtautuja miettii ja miten hän aikoo käyttäytyä, tiedät, miten murtautumisen riskiä voi kotikonstein pienentää.

Näyttääkö seutu edes sellaiselta, että siellä oleviin taloihin kannattaa murtautua?

Hienostoseudulla asuu varakkaita ihmisiä, joilla voisi ajatella olevan arvotavaraa. Mutta toisaalta, nimenomaan kalliit arvotavarat on hyvin suojattu, sillä suuresta omaisuudesta halutaan huolehtia ja oman kodin suojaukseen laitetaan rahaa mielellään. Tiheään asutulla alueella on toki oma suojaava elementtinsä, sillä naapureita on ja kaikki yleensä tarkkailevat kollektiivisesti asuinalueen turvallisuutta jollain tasolla. Autiolla seudulla olevaan tyhjään ja arvokkaan näköiseen pimeään ja suojaamattomaan taloon lienee varmasti houkuttelevinta murtautua juuri pimeässä/hämärässä, luulisin.

Onko kohteessa varastettavaa saalista?

Voisi ajatella, että omakotitalossa on enemmän tavaraa, koska ne ovat isompia yleensä kuin kerrostaloasunnot. Toisaalta kerrostalomurrot ovat juuri eniten lisääntyneet, koska omakotitaloissa murtosuojauksiin on taas alettu panostaa. Maantasossa oleminen tuo oman pelkolisänsä monelle! Kerrostalokotia sen sijaan harva suojaa, mikä tekee siitä herkullisen kohteen. Ihmiset kun ajattelevat, että ovat täysin turvassa pikkulokeroissaan ”korkealla” ja ”kylki kyljessä lokeroissaan”. Murtautuvat eivät pidä tuota ajatustapaa minään. Jo pelkkä käyttölukon takalukitus sekä etenkin varmuuslukko (ns. turvalukko) suojaa hyvin kerrostalokotia!

– Kuinka helposti kohteeseen pääsee vai pääseekö kohteeseen nopeasti ja huomaamatta ollenkaan?

Hyvä murtosuojaus lähtee rakenteellisesta suojauksesta, millä tarkoitetaan talon materiaaleja. Millaiset ovet, ikkunat, parvekkeet, kattoluukut, postiluukut, parvekkeet jne. talossa on? Onko rakenteisiin panostettu? Onko ikkunat kestävät? Onko ovissa kunnon lukot, ovatko ne varmuuslukot? Pidetäänhän niitä lukossa ja etenkin takalukossa? Millaiset karmit ovissa ja ikkunoissa on? Onko oven ja karmin väli mahdollisimman pieni? Onko saranoissa saranatapit vaikeuttamassa niiden irrotusta? Edelleen suurin osa murroista tehdään oven kautta rikkomalla lukon seutu.

Riittävä suoja

Sanotaan, että murtosuojausta pidetään yleisesti ottaen riittävänä, jos vankalla rakenteellisella suojauksella murtautumisaikaa saadaan hidastettua niin kauan, että paikalle saadaan hälytetyksi apua ennen kuin murtomies ehtii pakoon saaliin kanssa.

Tuo ei kyllä kelpaa minulle. Minun kotini on riittävän hyvin suojattu silloin, kun sinne ei kukaan edes yritä tunkeutua, eli asuntoon pääseminen on tehty mahdollisimman riskilliseksi, vaikeaksi, hitaaksi ja huomiota herättäväksi. Useimmiten pientalo jätetään rauhaan, kun talossa on hälyt ja niihin liittyen murtosuojauskyltit ja hyvät lukot. Murtautuja vaihtaa kuulemma 99 prossan todennäköisyydellä naapuriin, jossa hälyttimiä ei ole. Loogista.

Tässä muutama asia, joilla voi minimoida kohteen houkuttelevuuden, vaikkei olisikaan hälyjä ja lukotkis ois vähän niin ja näin.

1. Riittävä valaistus.
Hämärässä on helpompi tehdä rauhassa pahojaan, kuin valaistulla alueella. Porras-, käytävä- ja pihavalot kehiin öisin, etenkin pimeinä aikoina. Valon voi jättää päälle myös pois lähtiessään. Tästäkin tosin kiistellään, että aina päällä oleva valo nimenomaan signaali, että isäntäväki on poissa ja siksi valo palaa? No, onhan näitäkin nyt kauko-ohjattavia, niin voi sitten räpsytellä Alanian rannalta niitä mobiililaitteella päälle ja pois vuorokausirytminsä mukaan.

2. Pihapiirin aitaus, portitus, varoituskilvet ja koirankopitus!
Onko pihapiiri suojattu aidalla, porteilla tai muulla rakenteella, joka vaikeuttaa taloon pääsyä? Onko talossa koira? Vaikkei olisi koiraa, voisiko hankkia koirankopin? Tai no, ainakin varoituskyltit.

3. Älä jätä arvotavaraa terassille tai pihalle.
500 euron grilli, parit donan polkupyörät, piha-tv, kalliit puutarhakoneet tai lukitsemattomat autot suorastaan huutavat, että varastakaa meidät. Ja jos pihalla on noin kallista tavaraa, mitä löytyykään sisältä? Tiesitkö, että merkittävä osa ihmisiä ei viitsi tai pidä olennaisena lukita autotallien, pihavarastojensa tai kellareidensa ovia, eivätkä välttämättä kotiensakaan?

4. Älä jätä murtautujalle työvälineitä, jotka helpottavat/houkuttelevat tunkeutumista taloon. Ei siis pihalle lekoja, kirveitä, lapioita, painavia pihaleluja, tiiliskiviä tms. joilla on helppo iskeä vaikka ikkunat rikki.

5. Verhot auki
Jätä verhot auki, kun lähdet pois. Tällöin kukaan ei ainakaan pysty puuhastelemaan talossa rauhassa ja naapuritkin saattavan huomata, jos joku nyt yhtä äkkiä vetäisee verhot kiinni, vaikka isäntäväki on matkalla. Tästä paljon kiistellään, että avoimet verhot paljastavat toisaalta kalliit elektroniikkalaitteet, mutta yleisesti on kuulemma parempi vaikeuttaa varastamista jättämällä näkyvyys asuntoon.

5. Hyödynnä yhteisöä
Kerro (luotettavalle) naapurille, milloin ole lähdössä pois. Pyydä häntä pitämään kotiasi silmälle ja olemaan uskomatta tarinoita ”putkimiehistä”, ”kukankastelijoista”, ”poreallashuoltajista”, ”serkkutytöistä” ja ”siivoojista”, jotka yleensä ilmestyvät juuri silloin paikalle, kun sinä olet matkalla. Varkaat ovat todella röyhkeitä ja ovelia.

6. Rakentele pikkuisia esteitä ja ansoja kotiin sisälle yöksi
Aina toimivia kodin pikkupoliisin ratkaisuita on esimerkiksi laittaa ulospäin aukeavaan oveen nojaamaan termoskannu, lauta, lasipullo tms. joka kolahtaa, kun oven avaan. Näin murtautuja saattaa pelästyä joko ääntä tai sitä, että isäntäväki herää. Näissä on tosin yksi suuri ongelma, joskus ne kaatuilee keskellä yötä itsestään viiman vuoksi ja sitten pelästyy ihan oikeasti hengiltä…

7. Nuku ”turvallisuusvälineet” lähelläsi, jos se helpottaa tuskaa. Tosin mitäs niillä tekee, jossei edes herää murtoon ja kyseessä ei ole ryöstö. Mulla on sakset ja lasikolpakko pöydällä. Sen sijaan veitset keittiössä on aina piilossa. Muista, että niitä omia välineitä pitää myös ehtiä käyttää ensin, ennen kuin kukaan muu niihin kajoaa. Muuten kääntyypi itseään vastaan.

Jos joku ihmettelee, miksi kirjoittelen näistä suojausasioista melko usein, niin mulla on siihen omat syyt kyllä. Kuulette ne joskus. 🙂

Öitä!

Mainokset

Yksi vastaus to “Murtojen psykologiaa ja miten niitä voi ehkäistä?”

  1. Marja 24/06/2010 klo 03:06 #

    Kotonani on ollut kohta vuoden murtosuojaus järjestelmä jonka ottamista en ole katunut kertaakaan. Muutaman kympin maksan mielelläni kuukaudessa siitä, että voin illalla levollisena kallistaa pään tyynylle, ilman pelkoa yöllisestä tunkeutujasta. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että hälytarrat nähtyään rosvo vaihtaa kohdetta lähellä asuviin turvaamattomiin huoneistoihin.
    Hälytyksen kytkemisestä päälle on tullut jo niin traditio, aivan kuin turvävöiden laitosta tai käsien pesusta, aina kodista poistuessani tai päivän hämärtyessä iltaan. Varsinkin mieheni yövuorojen aikaan, turvallisuuden tunne moninkertaistuu, kun tiedän murtosuojan valvovan nukkumistani. Uneni on rauhallista eikä tarvi kuunnella jokaista risausta peläten yöllisen tunkeutujan murtautuvan kotiini viedäkseen omaisuuttani tai pahimmassa tapauksessa vahingoittavan itseäni.
    Voin lämpimästi suositella kaikille murtosuojan hankkimista, raha jonka siihen pistätte on minimaalisen pieni sen etuun verrattuna. Ja usein tulemme tuhlanneeeksi paljon isommankin summan tuotteeseen tai palveluun joita emme tarvitsisi välttämättä ollenkaan.
    Joten känny käteen, pirautus murtosuojaus palveluun ja ammattimiehet tulevat ja asentavat kotiisi hälyt ja turvattomuuden tunne on sen jälkeen tuntematon käsite.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: