Sananvapaudesta

4 touko

Eilenhän oli kansainvälinen sananvapauden päivä. Ylen uutinen ministeri Astrid Thorsin (r.) ehdottomasta keskustelupalstojen sisällön valvonnasta istui siis teemaan kuin nenä päähän.
http://bit.ly/aKk31v
Thors ehdotti, että keskustelupalstoille asetettaisiin ns. päätoimittajat valvomaan viestien sisältöä ja kieliasua ja päättämään sisällön julkaisusta tai julkaisemattomuudesta.

Tämähän ei yhtään istu ajatukseen sananvapaudesta ja kansalaisjournalismin tärkeydestä. Ettäkö satojentuhansien ihmisten ajatuksista ja ilmaisutyylistä saisi päättää muutama kälyinen päätoimittaja? Heilläkö olisi oikeus ja osaamista valita julkaistavat viestit sekä tarvittaessa tehdä sensuuria ja sisällönmuokkauksia sanoman suhteen? Eihän tuossa ehdotuksessa ole päätä eikä häntään. Uskon, että suurin osa nettikeskustelusta on täysin asiallista, joten miksi pitäisi lähteä ampumaan hyttystä tykillä?

Kuka maksaa?

Aivan kuten Suomi24-palstan toimitusjohtaja Pasi Ilola sanoi, mielestäni ei ole keskustelupalstan ylläpitäjän tehtävä alkaa leikkiä poliisia. Täydentäisin tätä itse vielä niin, ettei ole ”päätoimittajan” tehtävä olla myöskään kansakunnan moraalinvartija. Toki asiattomaan ja lakia rikkovaan sisältöön pitää aina puuttua kuten aiemminkin on tehty, mutta viestikohtainen sisältö/kirjoitustyylisensuuri ei kerta kaikkiaan sovi ajatukseen kansainjournalismiin rohkaisevasta tieto- ja vuorovaikutusyhteiskunnasta.

Koko netin ilo ja hyötyhän on juuri siinä, että tavan talliaiset voivat tuottaa ja jakaa materiaalia verkossa, vaikka tottakai se pitäisi tehdä Suomen lakia noudattaen. Lain rikkomisesta pitääkin joutua vastuuseen, ja näinhän yhä useammin käykin. Kunnianloukkaus- ja herjaussyytteitä suorastaan satelee, osittain tosi aiheettomiakin syytteitä kyllä jätetään.

Toreille suuvahdit?

Eikö tämä yksittäisten viestien valvonta ole verrattavissa siihen, että palkattaisiin tuonne kahviloihin, turuille ja toreille ns. suuvahdit, jotka sitten valvoisivat, mitä muut voivat sanoa, kenelle ja kuinka lujaa? Ja kyllä näitä valvojia sitten tarvittaisiin myös kaikissa suuremmissa yleisötapahtumissa, harrastepiireissä, aateklubeilla, kouluilla sekä jopa julkisissa kulkuneuvoissa, joissa kuka tahansa voi puhua kovaan ääneen mitä tahansa törkyä. Haloo, missä on kohtuus ja suhteellisuudentaju? Kuka tämän kaiken valvonnan maksaisi? Ylläpitäjä tietenkin, eikö? Kuten joku jo oli laskeskellut, niin pelkästään Suomi24:lle oli tullut viimeisen vuorokauden aikana n. 18 000 viestiä. ”Jos jokaisen näiden läpi lukemiseen, arviointiin ja julkaisupäätöksen tekemiseen menisi aikaa viisi sekuntia, vuorokauden viestien käsittelyyn kuluisi aikaa 128 miestyötuntia. Jaettuna seitsemän ja puolen tunnin työajalle tuo tarkoittaa 17 hengen työpanosta.”

Ja veikkaan vahvasti, että sisältösensuurin aloittamisen jälkeen näkisimme saman ilmiön, joka tapahtui rakkaassa kotikaupungissani Suomen Chigagossa Lahdessa 90-luvulla, kun nuorilta kiellettiin juopottelu kaupungin keskustassa ns. rundilla pääkatujen läheisyydessä. Juopottelu ja siitä johtuva huono käyttäytyminen sinänsä eivät loppuneet, vaan paikka vaihtui, ja hulinointi siirtyi taajamiin sekä suljettujen ovien taakse kotibileisiin. Varmaan webissä tapahtuisi sama ilmiö. Paskanjauhansa ja kansan kiihotus jatkuisi, mutta eri paikoissa ja suljetuissa yhteisöissä tai yksityisemmissä viestintäkanavissa. Niitä onkin sitten hieman hankalampi valvoa. Missä menee rajat?

Ja sanottakoon vielä lopuksi, että minulla ei ole mitään antipatiaa ministeriä kohtaan, vaan olen ainoastaan järkyttynyt siitä suhteudentajuttomuudesta, jota tällaisten ehdotusten julkituonti raakileina mielestäni osoittaa. Alkaisikohan joku jatkossa valvoa meikäläisenkin vittuja ja helvettiperkeleitä? Ei taida olla ollenkaan tuottavaa touhua. Sorry!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: