Facebookissa – Respect your granny!

30 Huh

Moni uskoo, että verkossa käyttäytyminen on oma taiteenlajinsa, jossa korostuu erilaiset säännöt kuin live-elämässä. Minun mielestäni asia ei ole näin mustavalkoinen. Verkko on pitkälti virtuaalinen toisinto tavallisesta elämästä, joten siellä voi soveltaa samoja vuorovaikutusmalleja kuin elämässä yleensä. Parhaiten pärjää, kun on aidosti oma itsensä, rehellinen ja kohtelias. Tässä muutama tapavinkki, jotka sain joskus mummoiltani oman huushollin pyörittämiseen.

1. Mieti tapojasi.
Sosiaalinen media todella on sosiaalinen. Vaikka vuorovaikutus tapahtuu virtuaalisissa yhteisöissä, verkossa pätee samat lait kuin reaalimaailmassa. Jos käyttäydyt kuin idiootti, älä odota että sinulla on frendejä. Kaveritkin katoaa, josset osaa käyttäytyä kunnolla.

2. Vaihda vaatteet, huolehti hygieniasta
Kuinka ilmaiset itseäsi FB:ssä, on yhtä tärkeää, kuin miten ilmaiset itseäsi luonnossa. Muut arvostelevat sinua jatkuvasti ja jopa tarkemmin, kuin sinä itseäsi. He seuraavat, miltä näytät kuvissa – sekä itsesi postaamissa että muiden lähettämissä. Muista siis vaihtaa vaatteet, pestä hiukset ja nukkua.

3. Älä kiukuttele
Kaikkia harmittaa joskus. Jos keskityt pelkästään kiukuttelemaan statuksissasi tai wallillasi (tai muiden wallilla), sitä ei kauaa jakseta seurata. Jatkuvasti pahalla tuulella olevaa tyyppiä ei aina jakseta live-elämässäkään. Miksi verkossa viitsittäisiin kuunnella ainaista valitusta ja ärhentelyä? Yhtä lailla ihmisiä ärsyttää tekopyhyys, itsekehu ja omaan napaan tuijottaminen.

4. Lähetä kutsut, toivota tervetulleeksi, kestitse hyvin ja muista kiitoskortit.
Ihmiset arvostavat kohteliaisuutta ja hyviä tapoja. Kutsu heidät ajoissa juhliin ja tapahtumiisi, ole ystävällinen ja iloinen heidän saapuessaan, kestitse vieraat hyvin ja kiitä heitä sydämellisesti käynnistä. Yksinkertainen kiittäminen ja kehuminen saa ihmeitä aikaan. Muista, että kaikkia ei voi kutsua yhtä aikaa kaikkiin kemuihin, bileisiin ja juhliin.

5. Käyttäydy hyvin ja älä töni.
Käyttäydy muita kohtaan kunnioittavasti niin omassa kuin muiden kotona. Ole arvostettava, niin saat itsekin arvostusta. Ole aito, niin sanasi ja tekosi eivät jää pelkäksi hyväksi tahdoksi. Etene päämääriisi rehellisellä pelillä muiden tunteita unohtamatta. Kyynärpäätaktiikka saattaa toimia hetkellisesti, mutta siitä jää yleensä paha mieli.

6. Älä huudata musiikkia.
Älä pilaa omaa tai muiden kuuloasi metelillä. Kannusta sekä itseäsi että muita puhumaan, ei huutamaan. Tee mitä lystäät omassa huoneessasi, mutta siinä vaiheessa melu kantautuu koko taloon, väki joko poistuu tai musiikki pienenee. KUKAAN EI JAKSA KUUNNELLA ISOÄÄNISTÄ MÖLYÄ PIDEMMÄN PÄÄLLE, JOTEN SHUT UP.

7. Tee se loppuun, minkä aloitit.
Mitä teetkin, sitoutuminen on sopimus. Partiokerhot, ratsastuskoulut ja askartelupajat kokoontuu säännöllisesti, ja niiden vetäjiltä odotetaan aktiivisuutta. Kun porukat verkkoon oman ”pajan” tai kohtaamispaikan, et voi lähteä läiskimään sieltä hetken mielijohteesta vain siksi, ettei sinua oikein enää kiinnosta. Mitä muut sanovat, kun ensin aloitat juttuja ja toisessa hetkessä jätät ne kesken?

8. Opettele tykkäämään vihanneksista.
Vihannekset ovat rumia eivätkä ne maistu aina hyvältä. Silti niitä tarvitaan, koska niistä saa tärkeitä ravintoaineita. Myös sosiaalisissa medioissa on pakkopullalta maistuvia osa-alueita, joihin pitää opetella suhtautumaan kuin vihanneksiin. Tällaisia ovat esimerkiksi perustietojen päivitys ja oman wallin ”siivous”.

9. Kunnioita perinteitä
Muista, että vanhoissa esineissä on menneisyyden taikaa. Vaikkei vanhat esineet välttämättä ole yhtä arvokkaita ja hienoja kuin uudemmat seuraajansa, niillä on tunnearvoa ja perinnehistoriaa. Uusi ei koskaan korvaa kokonaan vanhaa, eikä uutta voi syntyä, jollei vanhaa olisi ensin luotu. Toisinaan perinteinen meili, puhelu tai tapaaminen välittää asioita, joita et ikinä pysty viestimään FB:ssä.

10. Muista luottamus!
Luottamus merkitsee lopulta eniten. Jos ihmiset eivät voi luottaa sinuun, sinulla ei ole arvoa heille. Ei etenkään verkossa, jossa ei ole samalla tavalla mahdollisuutta vakuuttaa luotettavuuttaan kuin livenä.

11. Mieti kahdesti, ennen kuin sanot.
Ajattele, mitä sanot, ettet sano, mitä ajattelet. Ja kun sanot kuitenkin, sorvaa ainakin sanomisia. Joka kerta kun avaat sanallisen arkkusi ja painat enteriä tai sendiä, kommenttisi on jätetty ja sitä ei voi yleensä vetää takaisin. Joku ehtii nähdä kirjoitukseksi aina, vaikka olisit kuinka nopea deletoimaan. Mieti millaista sanomaa haluat jättää jälkeesi ja mitä haluat muiden kertovan sinusta eteenpäin.

Erityisen tarkka näiden asioiden kanssa saa olla silloin, kun sinulla on työsi tai asemasi vuoksi julkinen profiili tai olet vastuussa yrityksen viestinnästä.

Hyvää vappua!!! 😀

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: