Focus – Nyt loppui rönsyily!

14 Huh

Meinasin saada työelämään paluun kanssa lievän ylivireystilan päälle toissa viikolla. Totesin roikkuneeni netissä aivan liian paljon kuntooni nähden. Kun voimat loppui koneella, jatkoin tällä so called matkatietokoneella. Toisaalta tämä on tervettä, koska olenhan lähes vuoden vaalinut todellista slow movementtia. Nyt kun pystyn opiskelemaan, miksi ihmeessä jättäisin sen tekemättä? Työelämässä tuntuu tipahtavan nopeasti kärryiltä, jossei huolehdi oman osaamisen kehittämisestä koko ajan.

Opiskeluylivireystilan uhatessa kysyin puolisoltani apua peilaten tätä asiaa hänen ammattiinsa. Ammattiin, jossa täytyy hallita paljon informaatiota, jota lappaa sisään kaikkien aistinelinten kautta pupilleista perstuntumaan. Puolisoltani saadut näkemykset sekä ohjeistukset olivat valaisevia, ja niiden ohjaamana aloin järkeistää omaakin opiskeluani.

Nappulat, nippulat, vivut, vipstaakit ja muut härpättimet asettuvat tärkeysjärjestykseen ja jokaisella niistä on oma tehtävänsä. Kaikkea tuutista tulevaa tietoa ei ole olennaista ahmia, eikä se ole mahdollistakaan. Tärkeää on erottaa elintärkeät ja vähemmän tärkeät systeemit toisistaan, sekä tietää, milloin ja miksi niiden antamaa infoa käytetään. Ja itse asiassa on fiksu muistaa, että osa järjestelmistä toimii toistensa kanssa päällekkäin ja antaa vain hieman erilaista tietoa keskenään. Siksi osaa voidaan seurata vähemmän tarkasti kuin toisia. Lisäksi lentäjä tyypillisesti vastaa vain yhden valmistajan konetyypin/tyyppien halinnasta. Näin eri valmistajien kehittämät erilaiset sisuskalut eivät mene sekaisin keskenään.

Checklistit

Sen lisäksi, että systeemeillä on olemassa keskinäinen tärkeysjärjestys, niiden käyttöä tehostetaan ns. checklist-periaatteella. Ennen lentoa tehdään suunnitelma siitä, minne ollaan matkalla, mitä reittiä sinne päästään ja millä kustannuksilla. Tämän kokonaissuunnitelman toteutusta hallitaan mm. checklistien avulla. Etenkin ennen lentoonlähtöä, nousussa, laskussa sekä laskeutumisen jälkeen tärkeimmät toimenpiteet käydään läpi tarkistuslistojen avulla. Listoilla varmistetaan, että huomio kiinnittyy olennaiseen juuri oikeassa vaiheessa. Kun tietää, mitä tarkailla ja milloin, informaatio pysyy hallinnassa. Lentäjät ovat koko ajan kärryillä siitä, mitä koneessa tapahtuu. Informaatiovirta ei siis muutu paniikiksi, sillä checklistien noudattaminen helpottaa lennon aikana muistettavia toimenpiteitä, ja lisää omalta osaltaan lentoturvallisuutta. Myös listojen ulkopuolelle jää merkittävä määrä muistettavaa asiaa.

Rönsyilyt veks

Osa tuosta kontrolloidusta ja hyvin loogisesta tiedonkäsittelystavasta pätee myös uuden oppimisen kohtuullistamiseen. Innostuin etenkin checklistoista. Seuraavaksi muutama vinkki liittyen siihen, miten tässä valtavassa tietotulvassa voi pitää päänsä kylmänä oppienkin kuitenkin samalla jotain. En missään nimessä sano, että uuden omaksumista tai vanhan jalostamista pitäisi vähentää saati lopettaa, vaan suosittelen vain opiskelu- ja omaksumistapojen jalostamista tehokkaammiksi. Tässä muutama keino, jotka sopivat minulle Kannattaa kokeilla, kävisikö ne sinulle. Checklistan avulla olen pystynyt keskittymään olenaiseen sekä saanut siitä olennaisesta myös irti jotakin. Rohkaisen tekemään entistä tarkempia valintoja sen suhteen, mitä kaikkea opiskelee, sekä panostamaan materiaalin hyödyntämiseen.

Vinkit

1. Rajoita RSS-syötteiden kautta seuraamiesi blogien määrää.
Itselläni oli parhaimillaan joku 200 blogia feedeissä, ja yritin lukea niitä kaikkia. Ei tullut mitään. Josset ole valmis luopumaan blogeista, pudota silti vähemmän tärkeät häntäpäähän. Uudet blogit postituslistoineen kannattaa tsekata, mutta josset saa niistä hyötyä, lopeta tilaukset. Lisäksi kannattaa aikatauluttaa RSS-feedien tutkiskeluaikoja, eikä asua kansiossa koko aikaa.

2. Vähennä lukemiesi kirjojen määrää.
Tiedän, vaikeeta on, muttei mahdotonta. Muista kuitenkin että kirjojen määrän vähentäminen lisää ns. nerokkaan lukemisen osuutta, koska keskityt valitsemiisi opuksiin. Hyvä keino on myös tutustua verkkoarvosteluihin sekä kirjojen sisällysluetteloihin ennen ostopäätöstä, mikä omalta osaltaan vähentää turhien hankintojen ja sitä kautta pintapuolisen lueskelen osuutta.

3. Kun hengaat ammattiroolissa verkkoyhteisöissä, keskity muutamaan markkinoinnin ja myynnin kannalta olennaiseen tehtävään.

Vuorovaikuta oikeiden ihmisen kanssa (prospektien, asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, työntekijöiden) sekä keskity jakamaan sisältöä vain silloin, kun se on perusteltua. Tiedän monia, jotka suorastaan asuvat työpäivisin chateissä ja inboxeissa. Sen sijaan, että he hoitaisivat ammattillisia asioita, aika menee henkilökohtaisten suhteiden vahvistamiseen. Jokaista kommentointiketjua FB:ssä ei saa lavastettua PR:ksi tai tunnettuuden kasvattamiseksi. Ja vaikka ne sitä olisikin, pitäisi niilläkin olla tavoitteet sekä laskea niille joku tuottoprosentti.

4. Kun luet blogia, kirjaa tai nettisivua, suunnittele jo lukemisen aikana, missä ja miten aiot hyödyntää tietoa.
Itse kerään Delicioukseen linkkilistaa, josta ammennan jatkuvasti firman pagelle ja tulevaan blogiin tekstimateriaalia, etenkin tutkimustietoa ja teoriaa. Lisäksi teen niistä koulutusmatskujen raakapohjia sekä mietin, miten voisin hyödyntää niitä asiakasprojekteissa. Etenkin jenkkien suosimat pragmaattiset listat ja ranskalaisiin viivoihin perustuvat ohjeistukset tallennan sellaisenaan. Lisäksi suosin marginaalimerkintöjä sekä kaveeraan yliviivaustussin tai viivottimen ja lykärin kanssa. Rakastan ydinsanoman kiteytystä mindmappeihin, ja puhelimeni on täynnä äänimuistioita. Napsin myös kuvia tärkeistä nettisivuista tai/ja kirjoista. Itse asiassa en juurikaan enää pelkästään lue, vaan siihen liittyy aina tietoinen opiskelu sekä nuo tukitoimet.

5. Sen jälkeen, kun olet suunnitellut hyödyntäväsi tietoa  johonkin, muista myös toteuttaa se!
Esimerkiksi tämä juttu syntyi erään jenkkikirjoittajan blogia lueskellessani ja miettiessäni, että hitto kun mielenkiintoinen aihe. Samalla jo tein päätöksen, että aion kirjoittaa seuraavan oman blogini samasta teemasta.

6. Lopuksi, kannattaa muistaa, että myös livekohtaamiset kannattaa laittaa arvojärjeestykseen.
Se on huomattu vajaan parin vuoden aikana, mitä olen ollut poissa toimistolta – enemmän ja vähemmän. Vaikka kuinka puhuu puhelimessa, meilaa ja pikaviesteilee, se ei korvaa kasvokkain oloa. Koska energia ei kuitenkaan riitä kaikkeen, täytyy pystyä priorisoimaan.

Ennen onnettomuutta minulla oli intohimo tavata kaikenlaisia ihmisiä ja aina kun mahdollista. Kaffitella, lounastaa, bilettää tai vaikkapa käydä hohtokeilaamassa. Aivan sama, mitä tehtiin, mutta tykkäsin vain hirveesti tutustua mielenkiintoisiin tyyppeihin sekä peilata omia ajatuksiani heidän suuntaansa. Osa näistä keskusteluista on ehkä auttanut bisneksissä, osa ei, mutta olen iloinen, että olen saanut tutustua mahtaviin persooniin. Nykyään olen huomattavasti maltillisempi livetapaamisissa. Ajattelen yhtä vahvemmin, että koko maailman kanssa ei kannata yrittää vuorovaikuttaa livenä.

Lopuksi vielä muistutan, että tämän jutun tarkoitus ei ollut ilkeillä kenellekään. Jokainen tekee juuri niinkuin itse tahtoo, mutta minun on ollut pakkokin tämän onnettomuuteni aiheuttaman hillittömän väsymyksen ja energiavajeen vuoksi vähentää aikaisempaa aktiivisuuttani sekä keskittyä entistä enemmän tuloksellisuuteen. Tällaiset ”ohjaavat” kirjoitukset ovat yksi tapa kehittää itseään, ja te muut teette, miten haluatte. Toivottavasti näistä oli jotain apua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: