Mitä vessasi kertoo sinusta?

11 Huh

Kuinka osui ja upposi tuo raikastinmainos, jossa kysyttiin, mitä vessasi kertoo sinusta. Viesti on selkeä, se kertoo etten voi kumartaa, kurkotella, kyykkäillä enkä hinkata. Ylähyllyt on sipastu puhtaaksi sinnepäin ja lattia ei koskaan siistiydy kunnolla, kun sitä pelkästään suihkuttaa muttei jynssää. Onneksi on tuo toinen terve rinnalla arkea jakamassa. Kuunnelkaapa tarkemmin! Kuuletteko? Vessani haluaa avautua myös siitä, että siivouksessa oveluus korvaa raakaa työtä. Jossei pysty tekemään sitä, mitä pitäisi, täytyy pystyä olemaan nokkela.

Neljä kesää parakkeja ja voimalaitosta putsanneena opin ammattilaisilta loistavat niksit, joiden avulla tehdään lyhyessä ajassa todella likaisistakin paikoista suht siistejä. Ja nämä vinkit perustuvat kokemukseen, koska naiset olivat työskennelleet tehtaassa n. 25 vuotta ja pitäneet kurissa 150 työmiestä ja muutaman kymmenen virkailijaa sekä toisinaan kesäisin joukon puolalaisia, jotka tulivat turbiinia huoltamaan!

Parakit

Puolalaiset ovat niitä parakkiasujia, joista aina jaksan puhua. Jotenkin he jäivät mieleen poikkeuksellisella ystävällisyydellä ja avuliaisuudella. Kantoivat meidän siivouskamoja ja nostelivat meitä kesiksiäkin paikkoihin, joihin ei omat pienet kädet yltäneet. Toivottivat aina aamuisin kohdatessamme hyvät huomenet, opettivat kielen alkeita ja muutenkin vakuuttivat kohteliaisuudellaan. Mutta samanaikaisesti myös sotkivat niin pirusti. Kävelivät turbiinilta tai huoltohalleista hiilikentän läpi parakeilleen ja astuivat kurakengillä juuri hinkatulle lattialle.

Mutta täytyy muistaa, että korjaushommat oli se, mistä heille maksettiin, ei kenkien puhdistus. Jos sitä joka tauolla alkaisi hinkata varusteita hiilipölystä, ei omaa työtä ehtisi hoitaa ollenkaan. Ja eipähän heille puhdistamiseen kunnon välineitä tai ohjeita tarjottukaan, mikä sinänsä tuntui kurjalta. Nuo on ihan perusasioita, joiden hoitamiseen ei hirveästi lantteja tai aikaa menisi. Joskus frendin kanssa viritettiin kahluuallas ja ohjelappu omin lupinemme parakkien sisäänkäynneille, mutta aktiivisuudesta sakotettiin huutamalla, ettei ole meidän tehtävämme muuttaa firman kunnossapitokäytäntöjä. Kenes sitten?

Ammattilaisilta opittua

Lopuksi jaan kanssanne näiden ammattitaitoisten, nyt jo eläkkeellä ja/tai ulkoistettuina olevien siistijärouvien niksit. Tärkeintä on keskittyä olennaisuuksiin, ja hoitaa ensimmäisenä ne kohdat, joihin katse kiinnittyy vaistomaisesti vessatoimintojen vuoksi.

– Pyyhi pönttö kunnolla, etenkin renkaan ja kannen molemmin puolin sekä nupista. Niihin ihmiset tarttuu, ja tarttumista edellyttää katsekontakti.
– Puhdista vessaharja ja teline, koska harjan käyttäjiä on yllättävän paljon. Tosin kukaanhan ei myönnä, että saattaa joskus päästää sellaista tavaraa pihalle, että joutuu alentumaan harjaamiseen. Ai että se muuten on kauheeta, jos siellä harjan kotelossa ui desikaupalla sellaista lilluvaa vesischeissea.
– Pese lavuaari ainakin laidoilta ja nosta saippuapurkkia, jotta saat pinttyneeen renkulan pois. Josset sinä nosta tönikkää, joku sen nostaa ja sitten jää kiinni huolettomuudesta. Miehet kuulemma tykkää nostaa pumppupulloja, vaikka niistä saisikin tavaraa vain painamalla.
– Puhdista pönttöä vastapäätä oleva ovi/ kaapin ovi/ peili/ laatikosto tai mikä lie siinä onkaan. Siihen pidempään istuvat tuijottavat ja sormenjäljet paljastaa huolimattomaksi.
– Muista kuurata valokytkin, molemmissa asennoissa! Myös paperitelineen päällä oleva osa/kansi jää monelle mieleen, pyyhi se!
– Tarkasta että paperia on aina saatavilla. Niin käsi- kuin huussisettiä. Mikään ei ketuta enempää kuin huomata, että ainoa pyyhkimiseen kelpaava objekti on oma hiha.
– Käytä ilmanraikastimia ja tuoksuja hallitusti, sillä pinttynyttä tuoksua ei voi määrällä peittää. Vähän sama kuin koittaa peittää hien hajua dödöllä tai tuoksulla.
– Jos lakaiset pölyt maton alle, lakaise ne riittävän syvälle. Joku kuitenkin jää jalastaan kiinni maton kulmaan ja piilopaikka paljastuu. Tosin samalla vaivalla ne lakaisisi jo rikkalapioonkin…

Kuka kehtaa vielä väittää, etteikö työkokemus miltä tahansa alalta opeta aina jotain? Tämäkin juttu olisi jäänyt syntymättä, jossen olisi noita nuoruuden kesiä viettänyt voimalaitoksella fillaroiden sinne joka aamu 6.30 ja päästen 15,30. Noina kesinä opin paitsi pesemään ikkunoita ja parakkeja, myös kunnioittamaan vuokratyövoimaa. Tapasin myös ihania kavereita, joista muuten kaikkien kanssa tulee pidettyä yhteyksiä näin Facebook-aikaan. Terkut vaan teillle kaikille. Pitäiskö ottaa revanssia saunailtojen suhteen? 😉

Lisäksi tajusin jo tuolloin, että kaikkien duunia yrityksen hyväksi pitää muistaa kunnioittaa. Moni näkymätön työ, joka ei ole suoranaista markkinointia tai myyntiä, esimerkiksi siistiminen, vaikuttaa merkittävästi firmasta syntyviin mielikuviin..Myöhemmin psykologiaa opiskeltuani olen oppinut,. että samat hahmolait (vaikkapa juuri katseen kohdistamisen suhteen) pätee kaikkialla, yhtä lailla vessassa kuin myyntipisteellä. Vaikkei aina siltä vaikutakaan, muistan myös, ettei siisteyden merkitystä voi ikinä vähätellä. Ei etenkään edustustiloissa..

Kuvat:
http://www.clipartof.com/details/clipart/14712.html

Mainokset

15 vastausta to “Mitä vessasi kertoo sinusta?”

 1. Leena 11/04/2010 klo 23:32 #

  Olen aina miettinyt tuota, että mitä se vesiklosetin kunto todella kertoo käyttäjästään… Sen olen ainakin huomannut, että kotikasvatus näkyy varsin selvästi tällä osa-alueella: ne, joiden lapsuudenkodissa on hinkattu vessat viimeisen päälle, tekevät niin myös omissa kodeissaan – ja toisin päin. 😛 Kerran minulla oli kämppis, jonka mielestä oli tosi ”ällöä”, että minä en tavannut pitää WC-pöntön kantta kiinni – mutta itse tämä kaksikymppinen nainen ei OSANNUT pestä pönttöä ollenkaan. Oikeasti; minun piti se hänelle opettaa! Asuntonäytöissä tarkastan aina ensimmäisenä vessan kunnon. Mikäli se paljastaa, että ko. asunnossa on asunut joku uusavuton kakkahyypiö viimeiset viisi vuotta, niin minä en halua siellä asua. Sotkuisuutta sietää paremmin kuin paskaisuutta 😉

  • Päivi 11/04/2010 klo 23:42 #

   Ei mitään kai sit kuitenkaan todellisuudessa kerro? Puhuu paskajuttuja. Taitaa olla pissa noussut päähän ainakin tolla mun klosetilla. Luulee ansaitsevansa jotain jokapäiväistä hinkutusta ja läheisyyttä.

   Oot muuten oikeessa tossa oppimisasiassa. Mulla oli ennen niskavammaa joku omituinen häiriö, että hinkkasin aina kaikkialla vessanpöntön puhtaaksi ja pyyhin lavuaarin, jos siihen oli pinttynyt sellaista vesipölyä. Epäilen oppineeni kotoota…? Sorry mam! 😉 Joskus aloin vaistomaisesti hinkata lavuaaria Luxissa. Oottelin kaveria kopista ja siis huomaamattani aloin putsaa allasta kesken baari-illan. Sain hieman oudoksuvia katseita. Nyt ei ole totakaan ongelmaa. Jippijaijee!!! 😀

   Paras kämppis tuollainen! Oppi kuitenkin? 😉 Ja onhan se pönttö ällöttävä, jos siellä killuu joku joulun aikainen kikkarekertymä vielä juhannuksena. Mutt harvalla. Ehkä kämppiksellä oli paska-ahdistus? Jotkuthan ei voi edes katsoa vedettyynkään pönttöön. Eikä poimia sieltä mitään tipahtunutta ilman seminologihanskoja…. Miehet on vielä huonompia ronkkimaan tukkeutuneita pönttöjä paljain käsin kuin naiset, opetti ne voimalaitossiivoojat.

   Kaikesta mekin jauhetaan muuten Leena! Shit happens ja sillee. 🙂

 2. Leena 11/04/2010 klo 23:59 #

  Niin jauhetaankin! This is fun! 😀 Mä en osaa puhua politiikasta, taloudesta, historiasta enkä tietotekniikasta, mutta sen sijaan oon aika hyvä jauhamaan ”paskaa”, koska jotain on kiva jauhaa kuitenkin 😉

  Ja miehet ei tosiaan ymmärrä vessasiivouksen päälle mitään… Eräs frendini valitteli hiljattain miehensä sikaisuutta. Miehellä on kuulemma ongelmia osua pönttöön, ja kun häntä huomauttaa virtsatahroista, hän vastaa vain: ”Joo, mä huomasin.”

  Ja tuo kämppikseni… Taisi olla kyseessä perus pilalle hemmoteltu tapaus eikä paska-ahdistus 😉

  • Päivi 12/04/2010 klo 00:23 #

   Jeah right! 😉 Mutta mä en usko, ettet osais. Me ollaan vaan tässäkin asiassa knobbailun yläpuolella. Jos kerta bloginkin nimi on Life and Leben, niin täytyyhän siellä nyt keskustella tällasista syvällisemmistä ja herkemmistäkin aiheista kuin pelkästä politiikasta ja taloudesta. 😉

   Ystävääsi liittyen tuli mieleen, että pitäiskö tässä standardoida pönttöön sellainen lisävaruste, ns. Kullikouru? Sen vois kiinnittää siihen etuosan alle, ja kun ukko menee vessaan, se nostais värkilleen sen kourun, ja asettaisi itsensä niin, että tavara menee väkisinkin pönttöön? Samalla tavalla kun golfkentällä lasketaan pallot sellaiseen puhdistuskouruun ja siitä ne vierii sitten oikeeseen paikkaan eli siihen palloja antavaan koneeseen. Usein muuten jauhanta johtaa suuriin tuloksiin ja merkittäviin innovaatioihin. Olisiko tässä mahdollisuus sellaiseen. 😉

   Mulla on aina ollut vain huippukämppiksiä. Onneks!!!

   Politiikasta tuli mieleen, että järkky juttu se Puolan valtiojohdon onnettomuus. Aikamoista, että kaikki vielä samassa koneessa. Missä se riskienhalinnan asiantuntija oli, kun moisesta päätettiin?

 3. Leena 12/04/2010 klo 13:47 #

  Siis täh, mikä onnettomuus? No ei kai 😉 Oli se aika kumma juttu. Tällöin jos joskus alkaa salaliittoteoriat pyöriä päässä!

  Äkkiä hakemaan kullikourulle patenttia! Pelastais varmasti monen siivoojan ja naisen arkipäivän! Ja toi nimi kruunaa tuotteen! Ei kai se sen kummempi juttu olis kuin vuosituhannen alussa esitelty Pee-mate (http://www.femalefreedom.ca/). Itse en ole peematea kokeillut – en, vaikka joka kerta puskapissalle joutuessani kiroankin naiseuttani! Ei noita vekottimia kyllä ole paljon näkynyt myynnissäkään. Ei ole tainnut markkinointi onnistua? 😉

 4. Päivi 12/04/2010 klo 17:25 #

  Mä muistan lukeneeni jostain blogista juttua, että tulivat ja menivät. Ja muistan nähneeni lanseerausyrityksen Provinssissa about 98. Mut lopulta siinä kävi niin, että pahviriekaleita oli ympäri aluetta ja ilmeisesti juopunut festarikansa sohi kuitenkin käsilleen, osanneet käyttää kapistusta kuitenkaan riittävän oikein… Jäätävä ajatus sinänsä, että menis itss johku puskan laitaan ja alkais värkkää tuommoista. Ei ikinä! Varmaan samasta syystä tuo ei sit rokannut. Ylipäänsäkin kuinkahan moni tuon tyyppnen tuoteinnovaatio sopii meille jäyhille suomalaisille?

 5. Päivi 14/04/2010 klo 04:18 #

  ”Kun miehelläsi on Kullikouru, ei kuulu enää vessasta turha mouru. Tavara menee sinne, mihin pitää, eikä ala Kakkakukka vessan nurkassa itää”.

 6. Leena 15/04/2010 klo 01:22 #

  Runomuotoinen sloganikin on jo valmis! Mikä enää puuttuu? 😀 Vitsi, kun tekis mieli lainata tuota FB:n profiilipäivitykseen 😀

 7. Päivi 15/04/2010 klo 02:06 #

  Anna mennä! Halvalla lähtee… Sulle vain 1 Röllimuna per lainauskerta. 😉

 8. Leena 25/04/2010 klo 13:36 #

  Kjäh kjäh, googlasin sunnuntai-iltapäivän ratoksi tuon mahtavan uudissanan. Siis kullikourun. Ei tullut muita osumia kuin tää sivu (yllättäen). Mutta google kyllä ehdotti ystävällisesti, että ”Tarkoititko: KULLIKORU” Vähänkö repesin! 😀

  • Päivi 25/04/2010 klo 18:51 #

   No niinpä niin! Jotenkin mä en yllätys. Jokos hankit tuotemerkkioikeudet?
   Kullikorusta puhuttaessa ymmärrän hyvin Prince Albert-termin suosimisen! Huomattavasti coolimman kuuloinen kuin kullikoru. 😉

 9. Leena 25/04/2010 klo 21:57 #

  No nyt mun piti googlata toi Prince Albertkin; en oo koskaan kuullut moisesta eufemismista. Ja lävähtipäs hirvittävä kuva ruudulle! Y-ö-k! 😀

  • Päivi 26/04/2010 klo 16:55 #

   Mä vietin vissiin liikaa aikaa nuoruudessa noissa HC-piireissä. 😉 Alberttia en ole tehnyt, mutta kaikkia peruslävereitä kyllä.

 10. joululauluja ja joulurunoja 03/11/2010 klo 18:38 #

  hehee kiva

  !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: