Kirjasto verkossa: Delicious.com

10 Huh

Muistatko aikaa, jolloin luettiin ja keräiltiin kirjoja? 😉 Joillekin kertyi niitä hyllykaupalla. Jotta halutun teoksen löysi nopeasti ja vaivatta valtavasti kirjastosta, opuksen sivussa on painettuna kirjan perustiedot ns. kirjanmerkki. Sen perusteella kirjat pystyi järjestämään vaikkapa aakkosjärjestyksen nimen tai tekijän mukaan. Joku saattoi tehdä omista kirjoita myös ruutupaperille ns. kirjalistoja, joihin hän aakkosti tai asetti hankinta-ajankohdan perusteella aikajärjestykseen. Listasta oli helppo etsiä tietty kirja.

Internet-ajalla tuollainen arkistointi johtaa hermoromahdukseen. Koska tietoa on aivan helvetisti ja jokainen verkossa oleva juttu on oman linkin takana, omassa osoitteessa, merkkauskin tapahtuu toki sähköisesti. Selaimissa (Firefox, Explorer, Safari, Opera mm.) on oma ”lisää suosikiksi” tai ”merkkaa kirjanmerkiksi” -toimintonsa, mutta käytettävissä on myös aivan tuohon tarkoitukseen suunniteltuja palveluita. Suosituimmat lienee Delicious ja Digg. Nämä palvelut saa ja kannattaakin liittää osaksi selaimen toimintoja. Esimerkiks Firefox-ohjeen löydät tästä.

Mikä on Delicious?

Delicious toimii kuten useimmat tiedonjakopalvelut nykyään, ja on helppokäyttöinen. Tarvitset oman tilin ja siinä kaikki. Tilin saat rekisteröitymällä palvelun käyttäjäksi ja hyväksymällä tietenkin käyttöehdot. Tilin avaamiseen tarvitsee joko vanhan Yahoo-käyttäkätunnarin tai sitten voit luoda uuden. Miksi Yahoo, johtuu siitä, että Yahoo osti Deliciousin (ennen del.icio.us) 2005. Tarjollahan on muuten nykyään myös päätteet ymail.com ja rocketmail.com pelkän yahoo.com sijaan.

Henkilökohtaisen tilin luomisen jälkeen sinne voi helposti sijoittaa esimerkiksi linkkejä suosikkiartikkeleihin, musiikkiin ja arvosteluihin, merkitä ne tägeillä eli avainsanoilla ja jakaa linkkeinä halutuille. Omalle tililleen/sivulleen voi myös tehdä pienen esittelyn (review). Palvelu tukee myös RSS-feedejä.

Deliciousta markkinoidaan näin:
– Search and browse your Delicious bookmarks
– Keep up to date on your Network and Links For You
– Access your bookmarks from any computer at any time
– Keep your bookmarks organized using tags
– Share your bookmarks with friends or anyone on the Web
– Import your existing Firefox bookmarks

Digg

Delicious tarjoaa siis korvamerkinnän kaikelle verkossa olevalle julkiselle materiaalille. Oma virtuaalinen ”kirjasto” on kätevä tapa pitää verkon sisältö järjestyksessä ja vähentää ajanhukkaa verrattuna vaikka siihen, kuinka kauan jonkun joskus jossain nähdyn jutun etsiminen Goolella kestäisi. Sähköisiin palveluihin erikoistunut kollegani kertoi, että Delicioukselle löytyy kova haastaja palvelusta nimeltä Digg. Suurin ero on ulkonäössä ja käytön monipuolisuudessa. Delicious on karsitumman oloinen, mutta monipuolisemmin hyödynnettävissä ja yhdistettävissä muihin palveluihin. Itse teen palveluvalinnan käytettävyyden perusteella, koska vähemmänkin viehättävää visuaalista palvelua oppii kyllä käyttämään. Ainakin nopeasti vilkaistuna Delicious vaikutti varsin fiksulta. Kannattaa vaikka luoda tilit molempin ja kokeilla, kumpi palvelee paremmin omaa tarkoitustasi.

Bloggarille hyödyllisiä juttuja voivat olla myös nämä:
– Mitä on RSS-feedit eli -syötteet?
– Mikä on Googlen Blog Search eli blogihakupalvelu?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: