Mitä nainen haluaa?

6 Huh

Töllöstä tuli hauska leffa mainosmaailmaan sijoittuen, Mitä nainen haluaa (What women want, 2000) . Siinä pääosaesittäjä Mel Gibson sai lahjaksi ajatusten lukukyvyn. Hän pystyi tunkeutumaan naisten pään sisään ja sai tietää, mitä nainen todella haluaa.

Toisin kuin Gibson tiedämme melko harvoin täsmällisesti, mitä joku toinen haluaa. Aika usein kuvittelemme tietävämme, mutta tuota kuvitelmaa värittää aina oma ajatus- ja kokemusmaailmamme. Me arvioimme jatkuvasti toisia ihmisiä omien silmälasiemme läpi, jotkut enemmän ja jotkut vähemmän. Toiset pystyvät irrottautumaan omasta roolistaan vaivattomasti ja heille ei tuota mitään ongelmia pomppia nopeassa tahdissa roolista toiseen. Jotkut taas itsepintaisesti pitävät kiinni omasta jutustaan, eikä heitä sen suuremmin edes kiinnosta muiden maailmat. Suurin osa taitaa kuitenkin asettua tuohon johonkn välille. Kaikissa tyyleissä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

Vaikkemme pysty toisen ihmisen pään sisään täydellisesti tunkeutumaan, voimme kuitenkin saada aika paljon tietoa aivan vain arkisillä menetelmillä. Olemalla avoimia ja ennakkoluulottomia toisia kohtaan, kuuntelemalla mitä heillä on sanottava ja ymmärrtämällä myös äänettömiä viestejä. Kaksi viimeisintä onnistuu vain, mikäli ensimmäiselle annetaan mahdollisuus. Kyky asettua toisen asemaan ja halu ymmärtää erilaisia talliaisia eivät ole itsestään selvyyksiä ja syntymälahjoina saatuja muuttumattomia kykyjä, vaan ne kehittyy sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja riippuvat myös opitusta arvo- ja asennemaailmasta. Jos lapselle on opetettu leikki-ikäisestä asti, että juuri hän tai vain meidän perhe/suku/taloyhtiö/sosiaaliluokka/kylä/kunta/maa jne. on se ainoa oikea ja fiksu joukko tallustelemaan tällä pallolla, miksi hän aikuisena ajattelisi automaattisesti toisin? Miksi hän yrittäisi ymmärtää erilaisuutta tai edes haluaisi tutustua muihin elämää rikastuttaviin tyyleihin elää, ajatella ja toimia?

Mitä toinen ihminen haluaa selviää usein sen jälkeen, kun olemme ensin selventäneet, mitä itse haluamme. Tämän jälkeen omasta perspektiivistä on helpompi irrottautua ja tutkia rohkeasti myös muita maailmoita. Avoimuus, ennakkoluulottomuus ja uteliaisuus ovat usein hyvien itsetuntijoiden ja vahvasti oman elämänsä peruspilarit määritelleiden ihmisten rajattomasti hyödynnettävissä. Kun tietää, missä turvallinen kotisatama on ja miten ja millaisella paatilla sinne löytää parhaiten, on helppoa tutkiskella niitä kaukaisempia ja oudompiakin paikkoja. Katsottavaa, koettavaa, ihasteltavaa ja sykähdyttävää kyllä riittää.

Hyvää yötä! 🙂

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: